Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

četrtek, 29. marec 2018

DOMAČA ZDRAVILA Urejanje presnove in prebave



Prebavni organi imajo nalogo, da zaužito prehrano prebavijo in presnovijo. Glavni namen prebave je razgraditi zaužito hrano na tako velikost, da lahko vstopi v celice. Presnova ali metabolizem je proces v telesu, pri katerem nastajajo ter se razgrajujejo snovi, ki se nato pretvorijo v energijo za vsakodnevno delovanje našega organizma.
Urejena prebava in presnova je ključna za številne procese v telesu. Ta nam pomaga pri uravnovešenem delovanju našega organizma in nas prav zato lahko varuje pred najrazličnejšimi boleznimi sodobnega časa, kot so srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen in povišan holesterol.
Urejena prebava je zelo pomembna za dobro počutje. Za dobro delovanje prebave in presnove je potrebno imeti urejeno prehranjevanje, dnevno zaužiti dovolj tekočine ter skrbeti za redno telesno aktivnost.
Pri slabem delovanju prebavnih organov in počasni presnovi si lahko pomagamo z zdravilnimi zelišči.
Zelišča, ki vsebujejo grenkobe, kot so: regrat, rman, rožmarin, pelin, tavžentroža, encijan, povečujejo izločanje prebavnih sokov, zato se hrana bolje razgradi in hitreje absorbira. Za preprečevanje nastajanja oziroma olajšano izločanje črevesnih plinov pomagajo zelišča angelike, janeža, kumine, kamilice, melise, poprove mete, sivke in rožmarina. Ta zelišča tudi odpravljajo prebavne motnje, slabosti, tiščanje, blažijo krče, pomirjajo razdraženost prebavnih organov ter odpravljajo neješčnost.
Pri končni prebavi in presnovi nastajajo snovi, ki jih organizem ne potrebuje ali so celo organizmu škodljive, zato jih je potrebno redno izločati iz telesa. Poleg odvajanja preko prebavil igrajo pri presnovi pomembno vlogo tudi sečila. Sečilom pomagajo zelišča z diuretičnim učinkom: kopriva, breza, lakota, regrat, njivska preslica in zlata rozga.
Pripravki iz zelišč se uporabljajo v obliki poparka, katerega pripravljamo in zaužijemo uro po obroku, za boljšo presnovo in prebavo. Za višanje apetita pa si pripravljamo poparek zelišč pred obrokom.
Iz zelišč so tudi popularni alkoholni izvlečki mešanice omenjenih zelišč oz. grenčice. Pripravimo jih tako, da sveže ali posušene zeli prelijemo z dobrim domačim žganjem. Po treh tednih precedimo ter shranimo v steklenico, najbolje na temen prostor. Grenčico uživamo razredčeno z vodo kot digestiv ali aperitiv.
Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Sitik d.o.o.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar