Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 27. januar 2018

Jezus uslišuje prošnje


Jezus ni samo pravi človek, temveč tudi pravi Bog, zato se v svojih molitvah obračamo nanj. Jezusa molimo. Poglejmo si nekatere značilne primere, v katerih so se ljudje v evangeliju obračali na Jezusa in so bili uslišani:
Gobavec je prosil Jezusa: »Gospod, če hočeš, me moreš očistiti.« Jezus se ga je dotaknil in pri priči očistil gob z besedami: »Hočem, bodi očiščen!« (Mt 8,2s).
Ko je stotnik v Kafarnaumu prosil za svojega hromega služabnika, je Jezus tega služabnika ozdravil na daljavo z besedami: »Pojdi, in kakor si veroval, naj se ti zgodi!« (Mt 8,5–13).
Kanaanska žena se je obrnila na Jezusa s prošnjo: »Gospod, Davidov sin, usmili se me! Mojo hčer zelo muči hudi duh.« Ker jo Jezus ni takoj uslišal, je kar naprej prosila in je bila naposled uslišana: »O žena, kako velika je tvoja vera! Zgodí naj se ti, kakor želiš!« (Mt 15,21–28).
Jezus ni prošnje samo usliševal, temveč je pogosto dal več, kakor je kdo prosil. Zahej je hotel le videti mimoidočega Jezusa, Jezus pa je stopil v njegovo hišo in vanjo prinesel poseben blagoslov. Hromi človek je želel biti le ozdravljen, Jezus pa mu je hkrati odpustil grehe. Izgubljeni sin je po vrnitvi hotel postati očetov najemnik, oče pa ga je slovesno sprejel kot svojega sina. Desni razbojnik je prosil Jezusa, da bi se ga spomnil, ko bo prišel v svoje kraljestvo, a Jezus mu je obljubil, da bo še isti dan z njim v raju.
Tudi mi smemo prositi Jezusa za različne zadeve. Ljudska modrost pravi: »Odhajaš na pot? Potem moli! Se odpravljaš na morje? Potem moli dvakrat! Če se misliš poročiti, pa moli stokrat!«
Moliti se učimo tako, da molimo, kakor se človek uči plavati tako, da plava. Najboljša šola molitve je molitev sama. Vsakdanje življenje nam nudi veliko priložnosti za različne prošnje. Z njimi se lahko obračamo tudi na Marijo in na druge svetnike in angele. Posebej pa se bomo obračali na posamezne osebe svete Trojice.
p. Anton

Ni komentarjev:

Objavite komentar