Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

ponedeljek, 29. januar 2018

DOMAČA ZDRAVILA Holesterol


Najpomembnejše maščobe v krvi so holesterol in trigliceridi. Holesterol je maščobi podobna snov, ki naravno nastaja predvsem v jetrih (80%), v telo pa ga vnašamo tudi s hrano živalskega izvora (20%). Telo ga nujno potrebuje, saj je pomemben sestavni del vseh celičnih membran in sodeluje pri izdelavi nekaterih hormonov.
Ker holesterol v vodi ni topen, se po krvi prenaša, vezan z beljakovinami, v delcih, imenovanih lipoproteini. Deli se na lipoproteine velike gostote (HDL), ki odstranjujejo holesterol s stene žil, zato jim rečemo tudi varovalni, dobri holesterol, in lipoproteine majhne gostote (LDL), ki svoj tovor holesterola odlagajo na stene žil in jo s tem ožijo, tako imenovani slabi, škodljivi holesterol.
Najpogostejši vzrok zvišane ravni maščob v krvi je nepravilna prehrana, drugi dejavniki tveganja pa so prevelika telesna teža, nekatere podedovane lastnosti in majhna telesna aktivnost. Holesterol lahko torej znižamo, če temeljito spremenimo življenjske navade tako v načinu prehranjevanja kot tudi z redno telesno dejavnostjo.
Holesterol lahko ogrozi naše zdravje, če ga je v krvi preveč. Odvečni se odlaga na steno arterij in tam povzroča postopno zožitev in končno zamašitev žile. Vse raziskave kažejo, da je zvišana krvna raven holesterola, še zlasti nevarnega, močan dejavnik tveganja za napredovanje aterosklerotičnih sprememb na žilju in srčno in možgansko kap. Ogroženost veča tudi premalo dobrega holesterola HDL ter zvišanje ravni trigliceridov. Sama povečana vrednost holesterola v začetku ne povzroča težav.
Posledica trajno zvišanih vrednosti so:
- ateroskleroza
- srčni infarkt
- možganska kap
- demenca
Fitoterapija
Česen, čemaž, čebula – učinkovitost česna za zniževanje holesterola je večkrat klinično dokazana. Zeliščni pripravki za tiste, ki česna ne prenesejo: artičoka pospešuje nastajanje žolčne kisline in s tem znižuje holesterol, ognjič zmanjšujejo vsrkavanje holesterola iz hrane. Zelišča, ki pozitivno vplivajo na holesterol so: jetičnik, sivka, janež, žajbelj, tavžentroža, meta, rman, regrat, lipa, pirnica, šipek, pegasti badelj.
Čajna mešanica za nižanje holesterola:
20% artičoka
20% pirnica
20% jetičnik
20% rman
10% žajbelj
10% sivka
Holesterol je obvladljiv ob upoštevanju napisanih priporočil. V težjih primerih je potrebno jemanje zdravil, ki jih predpiše zdravnik.
Za več informacij nas lahko pokličete v Stično v zeliščno lekarno Sitik, kjer vam bomo z veseljem pomagali z nasveti in pripravki p. Simona Ašiča.
Tel. št. 01 7877 065
e-pošta: info@sitik.si
farm. Klemen Križaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar