Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

torek, 11. julij 2017

Dve novi občasni razstavi v Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični 2.



Filatelistična razstava o lanskoletnem romanju kipa fatimske Marije po slovenskih župnijah

Na predvečer 100. obletnice prikazovanj Device Marije v Fatimi na Portugalskem smo v petek, 12. maja 2017, slovesno odprli filatelistično razstavo o lanskoletnem romanju kipa fatimske Marije po slovenskih župnijah. V sodelovanju s Slovensko filatelistično akademijo jo je pripravil Tadej Weilguny, slovesno pa jo je odprl zaslužni stiški opat p. dr. Anton Nadrah. Naslednji dan, točno na dan 100. obletnice, je bil na pošti 1295 Ivančna Gorica dan v uporabo priložnostni poštni žig, ki je bil na voljo do 28. maja 2017.
Lani, ob 99. obletnici prikazovanja Device Marije trem pastirčkom v Fatimi na Portugalskem, je med 12. majem in 13. oktobrom kip fatimske Marije obiskal več kot 600 cerkva po vsej Sloveniji. Da bi ta Marijin obisk v Sloveniji ostal v trajnem spominu, so v Društvu slovenska filatelistična akademija pripravili serijo ilustriranih priložnostnih poštnih žigov, ki so bili na dan obiska Marije v posameznem kraju v uporabi na krajevni pošti. Kdor je želel, si je tudi tako ohranil spomin na obisk fatimske Marije. Ilustracija fatimske Marije v poštnem žigu je delo akademske slikarke Maje Šubic, žig pa so oblikovali v Društvu Slovenska filatelistična akademija.
Ker pa priložnostni poštni žigi niso mogli biti v uporabi na poštah vseh krajev, ki jih je Marija obiskala, so na mnoge spominske kuverte odtisnili kar običajen poštni žig, ki je edinstven dokument časa in prostora. Poštni žig je namreč dokumentiran grafični odtis datuma in kraja, odtis na kuverti pa pomeni, da je določena pošiljka določenega dne bila na tem kraju, na določeni pošti. Torej je današnji odtis poštnega žiga jutri že zgodovina!
Pričujoča filatelistična razstava, ki je na ogled v Muzeju krščanstva na Slovenskem, z odtisi poštnih žigov (priložnostnih in običajnih) na spominskih kuvertah dokumentirano in edinstveno predstavlja lanskoletno Marijino romanje po slovenskih krajih, na ogled pa so tudi že nekateri priložnostni bloki z eno znamko, ki so jih izdale nekatere poštne uprave po svetu in tako na svoj način počastile letošnjo 100. obletnico prikazovanja Device Marije trem pastirčkom v Fatimi.
Razstava, s katero se pridružuje tej častitljivi obletnici tudi Muzej krščanstva na Slovenskem, bo na ogled do 13. oktobra 2017, ko bo 100. obletnica zadnjega Marijinega prikazanja v Fatimi.
Vljudno vabljeni!
Mag. Nataša Polajnar Frelih, direktorica

Ni komentarjev:

Objavite komentar