Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 13. maj 2017

FATIMA – STOLETNICI NAPROTI. FATIMA, ZNAMENJE UPANJA ZA NAŠ ČAS (II)



(Iz pastirskega pisma Portugalske škofovske konference ob stoletnici Marijinih prikazovanj v Fatimi)
Fatima v prihodnosti Cerkve, Portugalske in sveta

Evangelizacijska pedagogika v fatimski duhovnosti

13. V svoji dvojni dimenziji, mistični in preroški, ima Fatima - v svojem sporočilu in v svojem svetišču - poslanstvo, ki ga mora izpolniti v Cerkvi in v svetu: biti svetilnik in spodbuda za pastoralno spreobrnjenje Cerkve ter kriterij in kompas, ki usmerja delovanje kristjanov v konfliktih našega sveta.
Fatimska duhovnost, ki spremlja in podpira romanja, prečiščuje in dviga naravno vernost in jo spreminja v sinovsko držo. Ponuja pedagogiko mistagogije: preko Marije in treh pastirčkov omogoči srečanje s Troedinim Bogom v njegovi lepoti in bližini kot odrešujočo izkušnjo. S tem kaže, kako nezadosten je ves načrt samoodrešenja, ki tako zasvaja naše sodobnike. Naš Bog ni avtoritaren Bog, niti ni tekmec človeku, ampak je vir upanja in človeškosti.
Tako Fatima razširja dinamizem evangelizacije, ki je oprt na ljudsko pobožnost, to je, na »utelešeno duhovnost v kulturi preprostih«, o kateri govori papež Frančišek in jo imenuje »zakoniti način kako živeti vero; način, kako se čutiti del Cerkve in način, kako biti misijonarji«. Skupno romanje nas vodi ven iz sebe v odprtost drugim, v poslušanje in v podelitev osebne izkušnje, v misijonskem in skupnostnem duhu, kot se to danes pričakuje od Cerkve.
Posebno pomenljiva je pozornost, ki se v Fatimi izkazuje najbolj krhkim in ranljivim - kot so otroci, bolniki, ostareli, ljudje s posebnimi potrebami, priseljenci - ki na tem kraju in v njegovi duhovni ponudbi najdejo gostoljubnost, skrb, pravo usmerjenost in moč.

Ni komentarjev:

Objavite komentar