Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

petek, 3. marec 2017

ČEŠČENJE NAJSVETEJŠIH SRC Jubilejni dokument razglasitve Jezusa Kristusa za kralja in vladarja


V soboto pred nedeljo Kristusa Kralja, 20. novembra 2016, se je v novem svetišču Božjega usmiljenja v Lagiewnikih v Krakovu zbralo več kot 100.000 romarjev. Tam so poljski škofje in predsednik države Andrej Duda po desetletni pripravi Jezusa Kristusa slovesno razglasili za kralja Poljske, kar je zbudilo veliko pozornost v svetu. Besedilo sprejetja Kristusa za kralja Poljske je izrekel predsednik poljske škofovske konference kardinal Stanislav Gadecki. V večini poljskih stolnic in župnijskih cerkva so to razglasitev ponovili na nedeljo Kristusa Kralja. Verjetno je na to odločitev vplivalo besedilo poljske mistikinje Rozalije Celakowne (1901 – 1944).
Ona je po Jezusovem razodetju zapisala: »Če se Poljska hoče rešiti, mora priznati Jezusa Kristusa za svojega kralja v polnem pomenu besede, to mora izreči s slovesno izjavo intronizacije, ki jo mora izpovedati ves narod, še posebej pa državne in cerkvene oblasti na slovesen način. Kot posledica, ko bodo posnemali poljski narod, bodo izbrali Kristusa za kralja tudi drugi narodi. Vsi narodi, ki ne bodo priznali Jezusa kot svojega kralja, bodo propadli« (Ufficio Postulazione della Serva di Dio Rozalia Celakowna).

»Nesmrtni Kralj vseh časov, Gospod Jezus Kristus, naš Bog in Odrešenik. Ob jubilejni 1050. obletnici krsta Poljske, v letu izjemnega jubileja usmiljenja, glej, stojimo mi, Poljaki (skupaj s cerkvenimi in svetnimi oblastniki), pred Teboj, da bi priznali Tvoje vladanje, se podredili Tvojim zapovedim, in izročili ter posvetili svojo domovino in ves narod.
Vpričo zemlje in nebes izpovedujemo, da potrebujemo Tvoje kraljevanje. Priznavamo, da imaš do tega edino Ti sveto, nikoli ugaslo pravico. Zato ponižno sklanjamo svoje glave pred Teboj, Kralj vesoljstva, in priznavamo Tvojo oblast nad Poljsko ter vsem našim ljudstvom, v domovini in po svetu.
Želimo poveličevati veličastvo Tvoje moči in slave, zato s trdno vero in ljubeznijo kličemo: Kraljuj nam, Kristus!
 v naših srcih – Kraljuj nam, Kristus!
          v naših družinah – Kraljuj nam, Kristus!
          v naših župnijah – Kraljuj nam, Kristus!
          v naših šolah in vseučiliščih – Kraljuj nam, Kristus!
          v sredstvih javnega obveščanja – Kraljuj nam, Kristus!
          v naših uradih, na delovnih mestih, v službi in ob počitku – Kraljuj nam, Kristus!
           v naših mestih in vaseh – Kraljuj nam, Kristus!
           v vsem narodu in poljski državi – Kraljuj nam, Kristus!

Slavimo Te in se Ti zahvaljujemo, Gospod Jezus Kristus:
          Za neizmerno ljubezen Tvojega Najsvetejšega Srca – Kristus, naš Kralj, hvala Ti !
          Za milost svetega krsta in za zavezo, sklenjeno z našim narodom pred stoletji –
          Kristus, naš Kralj, Hvala Ti!
          Za materinsko in kraljevsko prisotnost Marije v naši zgodovini –
          Kristus, naš Kralj, hvala Ti!
          za Tvoje veliko, trajno nam izkazovano usmiljenje – Kristus, naš Kralj, hvala Ti!
          Za Tvojo zvestobo, kljub naši nezvestobi in slabostim – Kristus, naš Kralj, hvala Ti!

Zavedamo se svojih žalitev, ki smo jih zadali Tvojemu Srcu. Prosimo za odpuščanje vseh naših grehov, posebej za opuščanje svete vere, za pomanjkanje ljubezni do Tebe in bližnjih. Prosimo odpuščanja za javne grehe našega naroda, za vse napake, razvade in nasilje. Odpovedujemo se hudemu duhu in vsem njegovim delom.
Ponižno se izročamo Tvoji oblasti in sprejemamo Tvoje zakone. Obljubljamo, da bomo vse svoje osebno, družinsko in narodovo življenje uravnavali po Tvojih zapovedih.
          Obljubljamo, da bomo branili Tvojo sveto čast in razglašali Tvojo kraljevsko slavo –
          Kristus, naš Kralj, obljubljamo!
          Obljubljamo, da bomo izpolnjevali Tvojo voljo in pazili na poštenost svoje vesti –
          Kristus, naš Kralj, obljubljamo!
          Obljubljamo, da bomo skrbeli za svetost naših družin in krščansko vzgojo otrok –
          Kristus, naš Kralj, obljubljamo!
          Obljubljamo, da bomo gradili Tvoje kraljestvo in ga v našem narodu branili –
          Kristus, naš Kralj, obljubljamo!
          Obljubljamo, da se bomo dejavno zavzemali za življenje Cerkve, skrbeli za njene pravice – Kristus, naš Kralj, obljubljamo!

Edini vladar držav, narodov in vsega stvarstva, zaupamo Ti državo Poljsko in njene voditelje. Daj, da bi vsi vladni organi pravično opravljali svoje vladarske dolžnosti in sestavljali zakone, skladne s Tvojimi zapovedmi.
Kristus Kralj! Z zaupanjem izročamo Tvojemu usmiljenju vse, kar oblikuje Poljsko, posebej še tiste člane naroda, ki niso pripravljeni hoditi za Teboj. Nakloni jim svojo milost, razsvetli z močjo Svetega Duha in vse privedi v edinost z Očetom.
V imenu bratske ljubezni Ti izročamo vse narode sveta, posebej tiste, ki so bili povzročitelji našega narodovega trpljenja. Daj, da bodo prepoznali v Tebi svojega zakonitega Gospoda in Kralja ter uporabili čas, ki ga Oče naklanja, za prostovoljno izročitev Tvojemu vladarstvu.

Gospod Jezus Kristus, Kralj naših src, blagovoli upodobiti naša srca po Tvojem najsvetejšem Srcu!
Naj Tvoj Sveti Duh pride in prenovi obličje zemlje, te zemlje. Naj nas podpira pri udejanjanju dolžnosti, ki izhajajo iz tega narodovega dokumenta, naj nas varuje hudega in nas privede k našemu posvečenju.
V Marijino brezmadežno Srce polagamo naše odločitve in sklepe. Vsi se izročamo materinskemu varstvu Kraljice Poljske in priprošnji svetih zavetnikov naše domovine.
Kraljuj nam, Kristus! Kraljuj naši domovini, kraljuj vsem narodom – v večjo slavo Presvete Trojice in za odrešenje vseh ljudi! Daj, da bi našo domovino in ves svet zaobjelo Tvoje kraljestvo: kraljestvo pravice in življenja, kraljestvo svetosti in milosti, kraljestvo pravičnosti, ljubezni in miru.«
Tako je Poljska ob 1050. obletnici svojega krsta svečano priznala kraljevanje Jezusa Kristusa.
Prevod: Martina Orožen

Ni komentarjev:

Objavite komentar