Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sreda, 9. november 2016

Posvetitev škofij in župnij Marijinemu Srcu


Poleg posvetitve človeštva in Cerkve ugajajo Bogu tudi posvetitve in obnavljanje posvetitev narodov, škofij, župnij, stanov, družin in posameznikov. Dne 13. maja 1931 so portugalski škofje kot prvi na svetu posvetili brezmadežnemu Marijinemu Srcu svojo domovino.
Za posvetitev in obnavljanje posvetitve so se na Portugalskem odločale tudi škofije in župnije. Portugalski škofje so s posvetitvijo svoje domovine to rešili druge svetovne vojne in komunizma.
Aprila 1943 je papež prosil vse škofe po svetu, naj posebno častijo brezmadežno Marijino Srce in mu posvetijo svoje škofije. Številni škofje so se vabilu odzvali in posvetili Marijinemu brezmadežnemu Srcu svoje škofije ali svoj narod.
Pri nas je škof Rožman ljubljansko škofijo v stolnici, po temeljiti pripravi z obhajanjem petih prvih sobot na fatimski način, posvetil brezmadežnemu Marijinemu Srcu 30. maja leta 1943. Ob koncu leta 1942 je v pastirskem pismu povabil vernike: »Tudi mi se moramo posvetiti Marijinemu brezmadežnemu Srcu, kakor mu je sveti oče posvetil vse človeštvo. To posvetitev lahko opravi vsak zase, društva in samostani. Poleg teh posvetitev se bo posvetila Marijinemu brezmadežnemu Srcu vsa škofija, duhovniki in verniki, po temeljiti pripravi. Načrt je odobril sveti oče v avdienci 19. novembra letos. Pripravili se bomo s tem, da pobožno opravimo pobožnost petih prvih sobot.«
Jugoslovanski škofje, med katerimi so bili tudi slovenski, so posvetitev izpovedali v Rimu, med drugim vatikanskim koncilom, v soboto, 30. novembra 1963, v najstarejši rimski baziliki Marije Snežne ali Marije Velike. Posvetitvi je sledilo boljšanje odnosov med Cerkvijo in državo, ki je končno privedlo do obnove diplomatskih odnosov. V Sloveniji je prišlo do izrednega povečanja duhovniških poklicev.
Slovenski narod se je posvetil Materi Božji v prvem letu svoje samostojnosti, 15. avgusta 1992, na praznik Marijinega vnebovzetja. Na ta dan svojo posvetitev vsako leto obnavljamo. Sicer pa posvetitev Marijinemu brezmadežnemu Srcu obnavljamo po naših cerkvah vsako prvo soboto v mesecu. Le škoda, da ni večje udeležbe vernikov.
Ob 25-letnici naše samostojnosti, leta 2016, so se Marijinemu in Jezusovemu Srcu, po pripravi s petimi prvimi sobotami, izročili in posvetili Marijinemu in Jezusovemu Srcu številni posamezniki. Ob navzočnosti Marije romarice so župniki izročili in posvetili svoje župnije, škofje škofije, vsi škofje pa 24. junija v ljubljanski stolnici slovensko domovino.
p. Anton

Ni komentarjev:

Objavite komentar