Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 31. oktober 2015

Iz samostanske kronike

Med dogodki preteklega meseca je bil gotovo najpomembnejši festival “Stična mladih”, že 34. po vrsti, z več kot 6000 udeleženci. Navdihovali so se ob svetopisemskem blagru “Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali” (Mt 5,8). To geslo je izbral papež Frančišek za osrednjo misel svoje poslanice mladim. Na festivalu letošnje Stične se je dogajalo veliko stvari, zato je vsak lahko našel mesto, kamor se je vključil. Tako je bila na tretjo soboto v septembru, 19. septembra 2015, Stična zelo živa in razigrana. Za vsakega udeleženca je bilo raznovrstno dogajanje, z vrhuncem pri mašni daritvi, posebno doživetje. Program je popestril nogometni turnir, likovni atelje, različne delavnice … Ves čas je bila tudi adoracija in priložnost za spoved, na tržnici pa so različne organizacije ponujale dodaten pester program. Sveto mašo je letos, ob somaševanju več kot 160 duhovnikov, škofov Franca Šuštarja, Antona Jamnika, Petra Štumpfa, Jurija Bizjaka, Andreja Glavana in Stanka Lipovška ter apostolskega nuncija Juliusza Janusza ter nadškofa Alojzija Cvikla, daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Po maši je sledilo še praznovanje in zaključni koncert s Stična bendom.
Naš bogoslovec br. Jona Vene, ki je to jesen začel s študijem 4. letnika teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani, je na praznik Marijinega rojstva obnovil začasne redovne zaobljube za tri leta.
Dne 23. septembra je bila seja odbora Združenja posvečenih Jezusovemu in Marijinemu Srcu, na kateri je bil glavni poudarek priprava na prihod fatimskega kipa Marije romarice, ki bo od 13. maja do 13. oktobra 2016 preromal vso Slovenijo.
Na gospodarskem področju se je v zadnjih mesecih tudi nekaj dogajalo. Proizvodnja jabolčnega kisa je bila prenesena v nove, bolj ustrezne prostore, hkrati pa je bilo avtomatizirano polnjenje steklenic s kisom. Zaradi popolnoma dotrajane strehe in ostrešja je bila na novo postavljena “šupa” ob samostanu, ki bo služila predvsem za parkiranje samostanskih strojev. Urejen je bil del dotrajanih sanitarij v Domu duhovnih vaj.
kronist

Ni komentarjev:

Objavite komentar