Vse najpomembnejše informacije o epidemiji COVID19 Slovenske Škofovske Konference

Viri objav

Tekst v blogu je iz objav glasila V Materini šoli, glasila Bernardove družine. Izdaja: Cistercijanska opatija Stična, Stična 17, 1285, Ivančna gorica, Slovenija

sobota, 14. marec 2015

Kaj je posvetitev?



Vsi ljudje smo že Jezusovi zato, ker nas je kot Božji Sin ustvaril in nas stalno ohranja v bivanju. Apostol Janez v svojem evangeliju naglaša, da je vse nastalo po njem (prim. Jn 1,3). Vsi smo Kristusovi, ker nas je s svojo smrtjo na križu in s svojim vstajenjem od mrtvih odrešil. Še bolj smo postali njegovi pri svetem krstu. Od takrat smo sinovi in hčere nebeškega Očeta, bratje in sestre Jezusa Kristusa ter živo svetišče Svetega Duha.
Pri vsem tem nismo sami ničesar storili. Tudi za sveti krst se nismo sami odločili, saj so nas h krstu prinesli kot dojenčke naši starši in botri. Potrebna je naša osebna, zavestna in dobro pripravljena odločitev za Jezusa, prisrčna prijateljska povezanost z njim, popolna podaritev njemu. To se na odličen način zgodi pri dobro pripravljeni posvetitvi Jezusovemu Srcu.
Nismo pa le Jezusovi. Smo tudi Marijini, saj je naša duhovna mati. Kakor v Kani v Galileji tudi danes vodi k Jezusu, k izpolnjevanju njegove volje: »Kar koli vam reče, storite« (Jn 2,5). Kdor se izroči brezmadežnemu Srcu Marijinemu, ga ona izroči presvetemu Srcu Jezusovemu. Ona je bližnjica k Jezusu, posrednica in priprošnjica pri njem. Velja pravilo sv. Ludvika Grigniona Montfortskega: Po Mariji k Jezusu! Zato tudi: Po brezmadežnem Srcu Marijinem k presvetemu Srcu Jezusovemu!
Bistvo posvetitve je zavestna in popolna odpoved hudobnemu duhu, sebičnemu svetu, grehu in samemu sebi ter zavestna, popolna in nepreklicna podaritev Jezusovemu in Marijinemu Srcu. S posvetitvijo se obnovi in poglobi zaveza z Bogom, ki je bila sklenjena pri svetem krstu. Posvetitev pomeni pripravljenost, da bomo stalno živeli v prijateljstvu z Jezusom in Marijo. To prijateljsko povezanost je treba gojiti že pred samo posvetitvijo, da bo posvetitev potrditev in poglobitev tega, kar že obstaja.
Če se zavestno podarimo Jezusovemu in Marijinemu Srcu, se nam tudi onadva podarita na nov način. Z Jezusom se nam podari tudi nebeški Oče. Izpolni se Jezusova napoved: »Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem« (Jn 14,23). V nas se bo začelo novo življenje, življenje, ki bo oblikovano po Jezusovem in Marijinem Srcu.
p. Anton

Ni komentarjev:

Objavite komentar